Je kindje al voor de geboorte een warm en liefdevol welkom heten en vertrouwd raken met elkaar.

Zwangerschapsbegeleiding Groningen

Veilig in de buik van moeder wacht het kindje op het moment dat het voldoende is gegroeid om naar buiten te gaan. Ondertussen ontwikkelt jullie kindje natuurlijk ook het vermogen om waar te nemen en te reageren, kortom om contact met jullie te maken.

Natuurlijk het eerst met moeder die in dit stadium het meest nabij is, maar ook met vader die zich in “de buitenwereld” bevindt. Overigens spreek ik hier gemakshalve van vader en moeder, maar vanzelfsprekend begrijp ik in dit verhaal ook vrouw ∞ vrouw en man ∞ man stellen, die een kind verwachten.

 

Afgestemd programma

Omdat de begeleiding voor individuele koppels is, kan ik het programma op jullie specifieke situatie en wensen afstemmen en is er ook alle ruimte voor jullie persoonlijke ervaringen. We beginnen bij voorkeur rond de 20e week van de zwangerschap en komen (in sessies van een uur) vijf keer voor de bevalling en één keer daarna bij elkaar.

Bekijk programma zwangerschapsbegeleiding Info & kosten zwangerschapsbegeleiding

haptonomische zwangerschapsbegeleiding Groningen

Programma

Eerste ontmoeting

In het begin van het traject maken jullie contact met je kind en ervaren jullie de onderlinge wisselwerking. Door je intenties kenbaar te maken in je aanraking en gevoelig te zijn voor de signalen van je kind, kunnen jullie elkaar voor het eerst ontmoeten en leren kennen. Dat is speels, bijzonder en ontroerend. Door je kind te koesteren en welkom te heten, kan het zich bij jullie “thuis voelen”.

 

Aandacht voor het lichaam van de moeder

Naarmate het kindje groeit, ondersteun ik je als moeder om in je lichaam ruimte te maken voor je kind. We besteden samen aandacht aan passende bevallingshoudingen en ik laat je ervaren hoe je kunt omgaan met pijn. Je kunt het kind zo soepeler dragen en baren, waardoor je bovendien lichamelijke klachten zoals rug- en bekkenproblemen voorkomt of beperkt.

 

Man en vader

Met jou als man onderzoek ik hoe je tijdens de zwangerschap en de bevalling in contact kunt zijn met je vrouw en kind, om te zien wat er nodig is en om te laten voelen dat je er bent. In de laatste bijeenkomst voor de bevalling bespreken we ook het zo bijzondere samenzijn van vader, moeder en kind kort na de geboorte.

Laatste bijeenkomst

In de bijeenkomst na de bevalling nemen jullie de baby mee, en is er ruimte om jullie ervaringen tijdens de bevalling en de eerste weken daarna in te brengen. Afhankelijk van hoe het gaat kunnen we ingaan op mooie ervaringen, maar misschien ook op lastige zaken waar jullie tegenaan lopen. Het herstellende lichaam van de vrouw of het opnemen en dragen van het kind zijn ook onderwerpen die in deze bijeenkomst aan bod kunnen komen.

Nu het kind niet meer in de moederschoot wordt gedragen, kijken we samen naar de centrale rol die de handen van de ouders spelen in de verzorging van het kind. Het kind zal namelijk tot het moment dat het zelfstandig gaat bewegen heel veel in jullie handen zijn en daarvoor steeds weer worden opgepakt en neergelegd. Naast een aantal praktische handreikingen oefen je nogmaals om je bewust te zijn van de intentie die je daarbij in je handen legt. Immers deze manier van communiceren is bekend voor jullie kind en biedt een mogelijkheid om in de -soms overweldigende- hoeveelheid prikkels die op hem afkomen, een rustpunt te creëren waarin het kan ontspannen.

 

Postnatale begeleiding

Als laatste bespreken we de mogelijkheden van postnatale begeleiding op haptonomische basis.

Reviews Haptonomische zwangerschapsbegeleiding Groningen

Wat mensen vinden van haptonomische zwangerschapsbegeleiding

Het ouderschap

Door als man en vrouw het ouderschap aan te gaan geven we ons over aan de oerkracht van het leven namelijk het scheppen van nieuw leven. De vader en moeder “geven” hun kind het leven en het kind “ontvangt” het leven van de ouders. Dit aspect bepaalt unieke en onherroepelijke banden tussen ouders, tussen ouders en kinderen en tussen kinderen onderling. Vader, moeder, zoon, dochter, broer of zus ben je voor altijd!

 

Nieuw ongeboren leven

In de haptonomie gaat men er van uit dat het ouderschap reeds begint voor de geboorte van het kind. Omdat het kind al bij de conceptie op aarde komt (in de veilige moederschoot) worden we op dat moment ook (opnieuw) vader en moeder. In het bijzonder voor de vader is dit dikwijls lastig te ervaren. Voor het ongeboren kind en onszelf is het goed om vanaf het moment dat het ouderschap in ons bewustzijn is, het contact aan te gaan met het kind en het te verwelkomen en om daarnaast elkaar als ouders te bevestigen in de rol van vader/moeder van je kind.

 

Man en vrouw, nu ook vader en moeder

Naast de aandacht voor het kind is de betrokkenheid bij elkaar als ouders een belangrijk thema. Het krijgen van een kind is een gebeurtenis die op allerlei gebied diep ingrijpt op het leven van een mens. Vanuit een zeker bewustzijn is het gemakkelijker om de nieuwe situatie te accepteren en een nieuw evenwicht te vinden. Je kunt je partner dan opnieuw ontmoeten als de ouder van je kind om vervolgens samen ten volle te genieten van het nieuwe mensje dat uit jullie wordt geboren.

De liefdevolle versmelting van vader en moeder ligt aan de basis van het bestaan van het kind, in het ervaren van de liefde tussen beide ouders ondervindt het kind dan ook een diepe bevestiging en rechtvaardiging van zijn bestaan.

haptonomische zwangerschapsbegeleiding

begeleiding zwangerschap haptonimisch

Informatie & kosten

Neem rond de vijftiende week van de zwangerschap telefonisch of per e-mail contact met mij op voor nadere informatie en voor het maken van een afspraak voor de eerste bijeenkomst.

De eerste bijeenkomst vindt plaats rond de twintigste week van de zwangerschap, de volgende vier sessies ongeveer om de vier weken en de laatste bijeenkomst is vijf tot zes weken na de bevalling.

De begeleiding is voor individuele zwangere stellen (het is dus geen groepsbegeleiding) en kan daarom ook volledig worden afgestemd op wat zich aandient bij de aankomende ouders.

Nadat we een afspraak hebben gemaakt voor een intakegesprek, stuur ik je per beveiligde e-mail een afspraakbevestiging en de link naar het Intakeformulier, dit is een webformulier in de beveiligde omgeving van MijnDiAd praktijksoftware. Vul het formulier graag ruim voor je afspraak in.

Tarieven

Het tarief is alsvolgt:

€ 91,- voor een sessie van 50 minuten. Voor zwangere stellen 50 – 60 minuten.
Betaling na afloop van de sessie, met uw persoonlijke betaal-app. U ontvangt uw nota per email.

 

Afspraak annnuleren

Je kunt afspraken tot 24 uur van te voren telefonisch of per SMS op nummer 06-49896511 kosteloos afzeggen. Bij afzeggingen binnen 24 uur of bij niet (tijdig) verschijnen, wordt de gereserveerde tijd in rekening gebracht.