Loading...

Programma Zwangerschapsbegeleiding

Intacto_Programma_Zwangerschapsbegeleiding
Eerste Ontmoeting

In het begin van het traject maken jullie contact met je kind en ervaren jullie de onderlinge wisselwerking. Door je intenties kenbaar te maken in je aanraking en gevoelig te zijn voor de signalen van je kind, kunnen jullie elkaar voor het eerst ontmoeten en leren kennen. Dat is speels, bijzonder en ontroerend. Door je kind te koesteren en welkom te heten, kan het zich bij jullie "thuis voelen".

Aandacht voor het Lichaam van Moeder

Naarmate het kindje groeit, ondersteun ik je als moeder om in je lichaam ruimte te maken voor je kind. We besteden samen aandacht aan passende bevallingshoudingen en ik laat je ervaren hoe je kunt omgaan met pijn. Je kunt het kind zo soepeler dragen en baren, waardoor je bovendien lichamelijke klachten zoals rug- en bekkenproblemen voorkomt of beperkt.

Man en Vader

Met jou als man onderzoek ik hoe je tijdens de zwangerschap en de bevalling in contact kunt zijn met je vrouw en kind, om te zien wat er nodig is en om te laten voelen dat je er bent. In de laatste bijeenkomst voor de bevalling bespreken we ook het zo bijzondere samenzijn van vader, moeder en kind kort na de geboorte.

Laatste Bijeenkomst

In de bijeenkomst na de bevalling nemen jullie de baby mee, en is er ruimte om jullie ervaringen tijdens de bevalling en de eerste weken daarna in te brengen. Afhankelijk van hoe het gaat kunnen we ingaan op mooie ervaringen, maar misschien ook op lastige zaken waar jullie tegenaan lopen. Het herstellende lichaam van de vrouw of het opnemen en dragen van het kind zijn ook onderwerpen die in deze bijeenkomst aan bod kunnen komen.

Nu het kind niet meer in de moederschoot wordt gedragen, kijken we samen naar de centrale rol die de handen van de ouders spelen in de verzorging van het kind. Het kind zal namelijk tot het moment dat het zelfstandig gaat bewegen heel veel in jullie handen zijn en daarvoor steeds weer worden opgepakt en neergelegd. Naast een aantal praktische handreikingen oefen je nogmaals om je bewust te zijn van de intentie die je daarbij in je handen legt. Immers deze manier van communiceren is bekend voor jullie kind en biedt een mogelijkheid om in de -soms overweldigende- hoeveelheid prikkels die op hem afkomen, een rustpunt te creëren waarin het kan ontspannen.

Postnatale Begeleiding

Als laatste bespreken we de mogelijkheden van postnatale begeleiding op haptonomische basis.

Anna Marie


Terug naar Zwanger >