Loading...

Anna Marie Buwalda

Anna Marie Buwalda


Met dank aan Sylvia Germes (www.sylviagermesfotografie.nl)
voor de mooie portretfoto´s.

Persoonlijk

Ik ben Anna Marie Buwalda. Geboren op het Friese platteland, woon ik nu samen met mijn man, dochter en zoon in Eelderwolde. Na de studie HBO-V, ben ik bijna vanzelfsprekend mijn loopbaan begonnen als verpleegkundige in diverse disciplines van de gezondheidszorg.

In 1997 volgde ik de Post-HBO opleiding tot ARBO-deskundige / Bedrijfsverpleegkundige en begeleidde ik daarna gedurende meerdere jaren mensen die om psychische en/of lichamelijke redenen niet meer werkzaam konden zijn in hun beroep en zich daarom opnieuw moesten oriënteren op de arbeidsmarkt. Hiernaast verzorgde ik freelance lichaamsgerichte trainingen in groepsverband voor particulieren.

Ik ontdekte dat het begeleiden van mensen in het omgaan met grote of kleine veranderingen in hun leven me op het lijf is geschreven en me ook voldoening schenkt. Deze veranderingen kunnen liggen op het gebied van werk, relaties of woonomgeving, maar ook de komst van een kind, het hebben van een ziekte of handicap, het verwerken van verlies of de (naderende) dood kan diep ingrijpen in een mensenleven.

Naast het werk in mijn eigen praktijk Intacto, werk ik nu 2 dagen in de week als Haptotherapeut in het psycho-oncologisch therapiecentrum "Het Behouden Huys" te Haren.

Ik houd van mijn werk als therapeut, ik houd ervan een tijdje met de ander samen op te lopen om te kijken waar het wringt en waar de beweging weer mag ontstaan. De essentie van mijn werk zie ik als een creatief proces, waarbij in veel gevallen een transformatie op gang kan komen waardoor iemand weer zichzelf kan zijn. Het leven vanuit je essentie verbindt je met alles en iedereen om je heen. Het maakt dat je levensenergie, creativiteit en liefde kunnen stromen.

Nadat ik de opleiding tot Haptotherapeut had afgerond, heb ik vervolgens ook nog de opleiding tot Haptonomisch Zwangerschapsbegeleider gevolgd. Ik was bekend met de Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding, omdat ik zelf ook hiervoor had gekozen tijdens mijn eerste zwangerschap.

Het is een enorm plezier om met ouders en hun nog ongeboren kind te werken en werkelijk prachtig om tijdens de begeleiding het (lichaams)bewustzijn en het vertrouwen van de ouders te zien groeien. De eerste ontmoeting en uitwisseling tussen ouders en kind zijn ontroerend en openen en verzachten het gemoed.

Meer recent heb ik de specialisatieopleiding Kinderhaptotherapie gevolgd en de opleiding tot Rots & Water trainer. Daarbij ben ik nu als leertherapeut verbonden aan de Academie voor Haptonomie in Doorn. Dit wil zeggen dat mensen die in opleiding zijn tot Haptohtherapeut bij mij leertherapie kunnen volgen. Indien een Haptotherapeut in opleiding meekijkt, wordt hiervoor altijd ruim van te voren toestemming gevraagd aan de cliënt.

In mijn werk met jongeren en studenten, heb ik in de loop der jaren ervaren dat er een grote behoefte is aan het leren omgaan met "gevoelig" zijn. In het bewustzijn dat "gevoelig" zijn niet alleen een last is, maar ook een geweldige potentie in zich draagt, ervaar ik het als een uitdaging om "hooggevoelige" jongeren en kinderen weer in contact te laten komen met zichzelf, zodat ze het moois dat ze in zich dragen in de wereld kunnen brengen.


Anna-Marie-Buwalda_2017
Visie

Mijn werk heeft veel met "ZIJN" te maken. Ik geef je daarom mijn persoonlijke visie, die je hier kunt lezen.

Mijn persoonlijke visie.

Opleidingen en Cursussen

Na het propedeuse Psychologie en het HBOV volgde ik onder andere deze opleidingen en cursussen:

 • 1997Post-HBO opleiding tot Arbodeskundige
 • Scriptie: WERKSTRESS, individuele strategieën ter vergroting van de belastbaarheid van de individuele werknemer.

 • 2003 – 2008Opleiding tot Haptotherapeut
 • 2004 – 2006Cursussen Energetisch Werk bij Healing Arts
 • 2009 – 2010Opleiding Zwangerschapshaptonomie
 • 2011 – 2012Training Somatic Experiencing Traumatherapie,
  incl. training EMDR

 • 2013Kindercoaching bij Healing Arts (Joanna van Wijcherden)
 • 2014 – 2015Opleiding Kinderhaptotherapie
 • 2016Opleiding tot Rots & Watertrainer

In de periode 2012 - 2018 participeerde ik in het promotieonderzoek van collega Gert Klabbers:
"Treatment of Severe Fear of Childbirth with Haptotherapy".Intacto

Mensen die werken aan gezondheid worden van oudsher "helers" genoemd, terwijl het proces van genezen ook wel "helen" heet. Het Spaanse woord intacto betekent "heel", net als het Nederlandse woord intact.

Omdat dit "heel zijn" de kern vormt van mijn werk als GZ-Haptotherapeute, heb ik mijn praktijk “Intacto” genoemd.

Intacto bevat bovendien een element van het woord tactiel, dat duidt op werken met het gevoel en de tastzin. De aanraking vormt het belangrijkste instrument in de haptotherapie.


Netwerk

Soms is wat een cliënt nodig heeft anders of meer dan ik te bieden heb. Ik ben daarom blij me in een netwerk te kunnen begeven van huisartsen, psychiaters, psychologen, verloskundigen en collega therapeuten voor overleg, co-behandeling, doorverwijzing en samenwerking.


Anna Marie